Netwerk tips : Wegrennen

U kent het vast wel, een grote ruimte vol professionals in nette kleding met een drankje en een hapje, beter bekend als “netwerken”.

Hard wegrennen
U bent niet de eerste en zeker niet de laatste die bij een eerste bezoek aan een netwerkbijeenkomst weer zou willen wegrennen. U kent er vast niemand, u vraagt zich af waarom u gekomen bent en u bent zeker niet van plan om zomaar op een groepje onbekenden af te stappen. Wegrennen is te laf dus bestelt u aan de bar een drankje.

Bar
Er zijn altijd mensen die hetzelfde probleem hebben. Soms wordt u gewoon aangesproken bij de bar door zo iemand die ook wat moeite heeft met de eerste keer. Of een meer ervaren netwerker heeft gezien dat u loopt te zoeken naar contact en helpt u graag. Nog een beetje schuchter beantwoordt u zo relaxed mogelijk de vragen en misschien durft u zelfs een grapje te maken. Gelukkig, het eerste contact is gelegd.

Contact
Veel startende netwerkers beginnen zodra ze de kans krijgen met vertellen over wat ze doen en waarom je voor hun bedrijf zou moeten kiezen. Sommigen zijn zo fanatiek dat ze je wel voor gek verklaren als je geen zaken met ze doet. Echt, ik maak het regelmatig mee.

Tip: Vraag als netwerker eerst aan een ander wat zijn/haar specialisme is. Ze vragen dan vanzelf wat uw specialisme is. Hierdoor geeft u uw gesprekspartner een “speciaal” gevoel. Nadien luisteren ze beter en geconcentreerder naar uw verhaal.

Wel of niet
Hoe zit het nu met de visitekaartjes? Geeft u wel of geen kaartje als uw gesprekspartner er (nog) niet om vraagt?

Tip: Vraag gerust zelf als eerste naar een visitekaartje. U weet immers nooit waar u het voor nodig kan hebben. En geef meteen een visitekaartje van uzelf.
Denk er wel aan dat het visitekaartje van uw gesprekspartner iets persoonlijks is. Maak er geen aantekeningen op. Dat is onbeleefd.

Social Media
Tijdens de kennismaking op de netwerkbijeenkomst vraagt u of uw gesprekspartner actief is op social media. Als dat zo is, spreek dan af om te contact te leggen.
Via social media zien uw contacten regelmatig waar u mee bezig bent. Zo ontstaat naamsbekendheid, branding en nog veel meer positieve dingen waar u eigenlijk weinig meer voor hoeft te doen. Mooi meegenomen dus.

Afronden
Het is heel normaal om na de eerste kennismaking en vooral bij een wederzijdse klik af te spreken voor een verdere kennismaking. Dan kunt u samen wat rustiger bespreken of u iets voor elkaar kunt betekenen of misschien kunt samenwerken.

Extra Tip
Dit wil ik u toch nog meegeven. Denk tijdens een vervolgafspraak samen met uw gesprekspartner eens na of u potentiële klanten voor elkaar kent. Zo komt u stap voor stap dichterbij een nieuwe klant!